Αρχική Μαθηματικά και Διασκέδαση
Μαθηματικά Λογοτεχνία - Βιβλία PDF Print E-mail
 1. Gregory Benford, Απόδραση από το χρόνο, Πόλις

Μυθιστόρημα γραμμένο το 1979, παραμονές της ανόδου της Θάτσερ στην Αγγλία και του Ρέηγκαν στις ΗΠΑ, περιγράφει με γλαφυρότητα την επερχόμενη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και συνάμα ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στη χρυσή δεκαετία του ’60, τότε που παρά τους διαφαινόμενους κινδύνους όλα έμοιαζαν ρόδινα. Έργο επιστημονικής φαντασίας, κάμπους νόβελ, οικολογικό θρίλερ, βιωματικό μυθιστόρημα, η Απόδραση από το χρόνο έχει κάτι από όλα αυτά.

Προτεινόμενες ηλικίες: Γ' Γυμνασίου και άνω.

 1. Απόστολος Δοξιάδης, Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ, Καστανιώτης

Το πρώτο "μαθηματικό" μυθιστόρημα. Ένας νέος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά που κατά καιρούς αναρωτιέται αν πρέπει να γίνει μαθηματικός αφηγείται τη ζωή του θείου του που αφιερώθηκε στην απόδειξη της Εικασίας του Γκόλντμπαχ. Το έργο βοηθά τον αναγνώστη να γνωρίσει μερικούς από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα και να κατανοήσει την ανθρώπινη πλευρά τους. Ακόμα τον εισάγει με εξαιρετικά ήπιο, μη τεχνικό τρόπο σε μερικές βασικές μαθηματικές έννοιες όπως η αξιωματική μέθοδος, η εικασία και η απόδειξη.

Προτεινόμενες ηλικίες: Όλες

 1. Hans Magnus Enzensberger, Το πειραχτήρι των αριθμών, Ψυχογιός

Ο μικρός Ρόμπερτ, που δε συμπαθεί ούτε τα μαθηματικά ούτε τα όνειρα δέχεται στον ύπνο του την επίσκεψη ενός ξωτικού που αυτοσυστήνεται ως το Πειραχτήρι των Αριθμών και που τον ξεναγεί θέλοντας και μη στον κόσμο των μαθηματικών. Ύστερα από δώδεκα νύχτες η άποψη του Ρόμπερτ για τα μαθηματικά έχει αλλάξει. Παρόλο που η εμφάνιση του βιβλίου μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, η ιδανική ηλικία για να εκμεταλλευτούμε πλήρως το περιεχόμενο είναι αυτή των 12- 13 ετών.

Προτεινόμενες ηλικίες: Α' – Β' Γυμνασίου

 1. Denis Guedj, Το θεώρημα του παπαγάλου, Πόλις

Μια ετερόκλιτη παρέα αποτελούμενη από έναν ηλικιωμένο βιβλιοπώλη, την υπάλληλό του, τρία παιδιά κι ένα παπαγάλο εξερευνά τον κόσμο των μαθηματικών με στόχο να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον βίαιο θάνατο του μαθηματικού Ελγκάρ Γκροσρούβρ.

Προτεινόμενες ηλικίες: Όλες

 1. Denis Guedj, Επιχείρηση Μεσημβρία, Τραυλός

Η αποστολή μέτρησης του μεσημβρινού του Παρισιού που αποφασίστηκε από την επαναστατική εθνοσυνέλευση στη Γαλλία. Μυθιστόρημα ιστορικό όσο και μαθηματικό.

Προτεινόμενες ηλικίες: Γ' Γυμνασίου και άνω

 1. Denis Guedj, Τα αστέρια της Βερενίκης, Ψυχογιός

Η μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη. Γλαφυρό ιστορικό αφήγημα σχετικά με την Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων.

Προτεινόμενες ηλικίες: Γ' Γυμνασίου και άνω

 1. Jean Pierre Luminet, Η ράβδος του Ευκλείδη, Λιβάνης

642 μ.Χ. Ένας Άραβας στρατηγός έχει εντολή να κάψει τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Τρία πρόσωπα, ο φιλόσοφος Ιωάννης ο Φιλόπονος, η μαθηματικός Υπατία και ο Εβραίος γιατρός Ραζής προσπαθούν να τον μεταπείσουν, παρουσιάζοντάς του τη ζωή και το έργο των μαθηματικών που έζησαν και εργάστηκαν εκεί.

Προτεινόμενες ηλικίες: Όλες

 1. Tom Petsinis, Ο Γάλλος μαθηματικός, Τραυλός

Μυθιστορηματική βιογραφία του Γάλλου μαθηματικού Εβαρίστ Γκαλουά, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση αρέσει ιδιαίτερα στους εφήβους. Πλούσιο σε μαθηματικές πληροφορίες.

Προτεινόμενες ηλικίες: Β' Γυμνασίου και άνω

 1. Ian Stewart, Φλάτερλαντ – η περιπέτεια των πολλών διαστάσεων, Τραυλός

Μια έφηβη που ζει στον κόσμο των δύο διαστάσεων ανακαλύπτει τον τρόπο να επισκεφθεί τον τρισδιάστατο κόσμο και στη συνέχεια τους κόσμους των ν διαστάσεων, των κλασματικών διαστάσεων κλπ.

Προτεινόμενες ηλικίες: Β' - Γ' Λυκείου και άνω

 1. Malba Tahan, Ο άνθρωπος που μετρούσε, Κάτοπτρο

Σε μια αφήγηση που θυμίζει χίλιες και μια νύχτες, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον αραβικό κόσμο του 1300 μ.Χ. και μέσα από την περιπέτεια έρχεται αντιμέτωπος με μαθηματικούς γρίφους και ιστορίες που σχετίζονται με τα μαθηματικά

Προτεινόμενες ηλικίες: Γυμνάσιο

 1. Κάρλο Φραμπέτι, Το βιβλίο κόλαση, Όπερα

Ένας διανοούμενος βρίσκεται παγιδευμένος στην κόλαση που είναι μια βιβλιοθήκη. Για να γλιτώσει πρέπει να πετύχει στις δοκιμασίες που του επιβάλλει ο φύλακας – διάβολός του. Για να τα καταφέρει επιστρατεύει τα μαθηματικά.

Προτεινόμενες ηλικίες: Λύκειο και άνω

 1. Κάρλο Φραμπέτι, Καταραμένα Μαθηματικά, Όπερα

Μια κοπελίτσα που αντιπαθεί τα μαθηματικά δέχεται την επίσκεψη ενός διάσημου μαθηματικού και συγγραφέα. Εξερευνούν μαζί τον κόσμο των μαθηματικών.

Προτεινόμενες ηλικίες: Α'-Β' Γυμνασίου

 1. Thomas Vogel, Το τελευταίο παραμύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα, Κριτική

Ο εγγονός ενός διάσημου παραμυθά, σπουδάζει σύμφωνα με την επιθυμία του παππού του μαθηματικά και μέσα απ' αυτά προσπαθεί να βρει το τέλος της τελευταίας ιστορίας που άφησε ημιτελή ο παπούς του πριν πεθάνει.

Προτεινόμενες ηλικίες: Όλες

 

Πίσω

 

 
 

ΣύνδεσηΠοιος είναι online

We have 41 guests online